Cara Masukkan Subtitle dalam Movie AUTOMATIK !!


Kalau anda penggemar movie-movie tempatan ataupun antarabangsa, sila teruskan membaca untuk mengetahui.. Mudahnya masukkan subtitle dalam movie ni !!


Assalamualaikum...


Sememangnya kita rakyat Malaysia ni sangat gemar dengan movie-movie Aksi Lasak, Komedi, Cinta, Peperangan dan sebagainya.. Kalau kita tengok kat wayang pun memang tak puas sekali tengok.. Confirm nak lagi !! haha
Lepastu mulalah nak download movie tadi dan tengok berulang kali puas-puas sampai lebam.. 
Kalau anda fanatik dengan movie-movie dan ingin Download movie-movie terbaru, boleh ke post saya sebelum ni List Website Download Movie Terbaru .

Jika kita tonton movie luar negara dalam panggung wayang, sarikata atau bahasa Inggerisnya Subtitle dalam pelbagai bahasa seperti Bahasa Melayu, Cina, dan Tamil, turut disediakan bagi memudahkan kita faham maksud dan jalan cerita tersebut..
Tapi jika kita download movie tersebut di Internet, Subtitle ada tak ??
Berkemungkinan besar subtitle Bahasa Melayu tidak disediakan.. Selalunya kita ni kalau takda subtitle memang terus rasa bosan dan tak faham jalan cerita..

Macam mana ni ?? apa nak buat ??

yoo bro !! Jangan risau ...

Masalah kecil je ni... sebenarnya ada banyak Laman web yang menyediakan Subtitle pelbagai bahasa untuk seluruh dunia ni..
Salah satu laman web download subtitle yang saya suka ialah Subscene.com .
Website Subscene ni sentiasa update latest fresh subtitle setiap masa.. bukan subtitle untuk Movie sahaja, tapi untuk drama episod juga turut disediakan...
Kita cuma pilih subtitle Bahasa Melayu dan pilih format yang sama dengan movie yang kita download tersebut seperti : Webdl, DVDRip, Hdts, Bluray, Hdrip, dan sebagainya..

Tapi.. bila dah ada subtitle tersebut, takkan la kita tarik subtitle tu dalam movie setiap kali nak tonton movie tersebut ??
Memang menyusahkan betul... Kalau kita guna software untuk masukkan subtitle dalam movie ni secara kekal, boleh je.. Tapi mengambil masa yang lama untuk prosesnya selesai..

Sebenarnya, saya ada satu tip mudah untuk Masukkan Subtitle dalam movie secara Automatik !! Sekali ubah je, boleh nikmati selamanya..
Mungkin kebanyakan orang dah tahu cara ni, tapi saya nak share untuk anda yang masih tak tahu macam mana nak buat ni.



Ikut Step Bergambar di bawah :-


(YANG ASAL) Nama subtitle dengan Movie berbeza !! 




Tukar nama Subtitle supaya sama dengan nama Movie !!
PERINGATAN : Jangan buang .srt pada subtitle




Tengok Hasilnya !!
Anda boleh nikmati Movie dengan Subtitle AUTOMATIK tanpa perlu menarik subtitle lagi ...




Mudah kan !! 
Jika ada sebarang masalah seperti : Subtitle tak masuk Automatik pun ??
Sila beri komen serta penjelasan... 

PEMBERITAHUAN : Windows Media Player tak support Subtitle ni.. Saya syorkan untuk anda menggunakan platform VLC Media Player atau 321 Media Player Classic ...
TQ.




Cara Masukkan Subtitle dalam Movie AUTOMATIK !! Cara Masukkan Subtitle dalam Movie AUTOMATIK !! Reviewed by Unknown on 4:35 AM Rating: 5

15 comments:

  1. tak boleh pun saya buat.huwarghh T-T.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boss buka dkt Software ap utk pemain video tu.. VLC, 321 Media Player support.. ikut step dari awal..

      Delete
  2. subtitle lari dengan suara acaner eh

    ReplyDelete
  3. subtitiles lari lha . hmm macam mana yer ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Download subtitle lain.. yang sama jenis dengan movie Cth: HDRip 720p, WEb-DL 1080p

      Delete
  4. yes, jadi..tq admin..very2 gud info

    ReplyDelete
  5. kalau dalam hp camner ek..xleh la

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam hp sama je step dia, pakai apps Es Explorer utk edit nama file subtitle.. Apps pakai MX Player utk pemain video.

      Delete
  6. Replies
    1. ada sesetengah TV boleh... kebanyakkan boleh. kna pakai pendrive yg ada movie dn subtitle

      Delete
  7. Assalam admin..saya nak tau cara untuk msokkan subtittle dlm movie kekal trus..boleh beri tnjuk ajar dak..dan guna sofware apa ea..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. gom player rsanya boleh.. admin tak pernah try lagi .. huhu

      Delete
  9. saya suka tgk movie live tk suka download mcm mana nk tgk

    ReplyDelete
  10. Kalau tv tu Subtile dia masukkam dlm folder yang sama bilaa kitaa play diaa masuk takk ?

    ReplyDelete

SPAM Comment NOT ALLOWED !!

Powered by Blogger.