Cara Mudah Letak Gambar Sendiri Dekat Pendrive tanpa Software

Letak gambar dekat pendrive



Assalamualaikum...


Pernah tengok tak pendrive kawan kita nampak lain daripada yang lain ??

Apa yang lainnya ??

Gambar icon pada pendrive mereka ditukarkan kepada gambar sendiri ..
Woww !! Nampak rare daripada orang lain.

Boleh ke nak buat jugak macam tu ??
Pakai software apa ehh ??

Kita boleh tukarkan gambar icon pada pendrive kita ni tanpa menggunakan software pun..
Sangat mudah dan kelihatan menarik bila hasilnya berjaya.

Sebelum saya bagi trik tukar icon sendiri pada pendrive kita, saya nak share sikit pasal Virus Shortcut dalam pendrive ni..
Apa guna pendrive dah cantik, tapi bila buka file dalam pendrive tersebut...
Tiba-tiba semua file dalam pendrive tu jadi shortcut pulak !!

Memang sia-sia lah kita tukar icon pada pendrive kalau dalamnya pun dah rosak semuanya..
Bagaimana nak elakkan Virus Shortcut dalam Pendrive ni.
Saya syorkan anda pakai software hasil buatan tangan saya sendiri yang dinamakan Virus Shortcut Remover 2.0 .
Software tu ringan je dalam 80kb/0.08Mb dan tak perlu Install pun.. terus buka.

Baiklah sekarang masa yang dinanti-nantikan anda semua.


Jom Ubah Icon pendrive kepada gambar sendiri :-



Letak gambar dekat pendrive
Pastikan kita dah ada gambar sendiri untuk tukar pada pendrive ni.
Gambar tersebut mestilah format icon dan berukuran 64x64.
Boleh tukar gambar kepada icon dengan Format Factory
Boleh juga tukar gambar ke format icon secara online di sini atau di sini





Letak gambar dekat pendrive
Buat satu Text Document baru ....

Copy text dibawah :-

[autorun]
icon=azroi.ico


* Tulisan berwarna Merah di atas perlu ditukar mengikut nama gambar icon anda sendiri yang nak ditukar.





Letak gambar dekat pendrive
Kemudian .. Klik "File>>Save As..." Pada Text Document tersebut ..
Pastikan anda save dalam "Computer>>Pendrive Anda (E:)"
Masukkan dalam Pendrive anda sendiri.
Namakan "autorun.inf"
Tukar kepada "All Files"
Seperti dalam gambar di atas ...






Letak gambar dekat pendrive
Pastikan dalam Pendrive anda jadi macam gambar di atas !!
Kalau salah Step, Memang tak jadi ...
Jika dah selesai semuanya !! Eject/Remove balik pendrive anda ..
Kemudian.. Masukkan balik pendrive anda pada PC.






Letak gambar dekat pendrive
Berjaya !! Tengok hasilnya ...
Memang puas hati ..




* Kalau gambar anda tak keluar pada pendrive, try cek balik apa silapnya.. Kalau tak jadi jugak, remove pendrive anda beberapa kali ataupun try connect ke PC lain..





Cara Mudah Letak Gambar Sendiri Dekat Pendrive tanpa Software Cara Mudah Letak Gambar Sendiri Dekat Pendrive tanpa Software Reviewed by Amin Azroi on 5:05 PM Rating: 5

No comments:

SPAM Comment NOT ALLOWED !!

Powered by Blogger.