Bersihkan RAM PC Semudah 123

lajukan ram pc

Assalamualaikum..

Sebelum ni admin ada post mengenai 3 Cara Elakkan PC hang ataupun lajukan PC..
Kali ni admin nak ajar cara bersihkan RAM kat PC kita pulak. Saya ada baca satu entry ni kat blog..
Mungkin cara ni berkesan bagi PC yang RAM nya kecil..

Sebelum tu admin ada tulis juga Cara Lajukan PC pakai Pendrive..
PC yang admin guna ni belum pernah hang lagi.. So, mungkin cara ni berkesan kat PC anda..
Simple je cara ni macam tajuk post kat atas tu.. huhu

Baiklah cara-caranya seperti berikut:-

Buat satu notepad baru di desktop, kemudian masukkan kod di bawah ni dalam notepad baru tadi:

FreeMem=Space(64000000) 

ataupun jika nak lebih pantas, masukkan kod di bawah ni:

FreeMem=Space(128000000)



clean ram
Macam ni...




laju ram
Kemudian, Savekan notepad tadi sebagai Save As...
File > Save As...




bersih ram
Last step, namakan file tadi dengan "ikutsuka".vbs
Terpulang nak letak nama apa pun, asalkan belakangnya ada tulis .vbs
Tukarkan 'Save as type': All Files..... Klik 'Save'
Kalau tak faham, ikut macam gambar kat atas.



cuci ram
Done, dekat dekstop anda akan ada file macam ni.. 
Macam admin, letak nama "hackers" dekat file tadi.. Biarkan je dekat PC kita.



Anda akan rasa perbezaan sebelum dan selepas.. Tak jadi jugak ?? Beli PC baru dan padu .. huhu !!
Tapi sebenarnya jarang dah orang pakai PC lama yang RAM kecil.. Paling minimum pun RAM 2gb.
Sesiapa yang masih pakai RAM 1gb, sila upgrade cepat-cepat... baru syok !!
Kalau anda terjenak kat hati nak beli RAM baru, Wajib baca artikel ni Langkah Awal Sebelum Tukar RAM.

Jangan lupa Follow Blog ni kalau nak post-post yang menarik lagi... Terima kasih sudi melawat !!

Credit: JohnKomputer

Bersihkan RAM PC Semudah 123 Bersihkan RAM PC Semudah 123 Reviewed by Unknown on 11:00 AM Rating: 5

No comments:

SPAM Comment NOT ALLOWED !!

Powered by Blogger.