Cara Buat Matrix Sendiri di PC


Assalamualaikum...

Pernah dengar matrix tak ?? mesti pernah kan, sebab zaman sekarang kan zaman IT mesti la semua orang tahu.. asal matrix ni sebenarnya daripada coding yang kita hasilkan sama ada di notepad ataupun software yang memang khas untuk koding contohnya:- C++, Python, Java, maka terciptalah matrix kalau kita hasilkan script matrix..

Kita pun sebenarnya boleh buat matrix sendiri di PC kita.. Bila dah siap nanti matrix tu akan bergerak sendiri tanpa henti sebab kita setkan dia infinite.. kalau kita belajar C++, sebenarnya kalau jadi nombor banyak-banyak bergerak tanpa henti(matrix) ia dikategorikan sebagai ralat atau failed !!
kita salah koding, jadi bila dah compile file maka terhasillah seperti matrix.. sebab kita tak masukkan limit pada C++ tadi..

Tak faham kan ?? huhu.. takpe, tanpa buang masa saya ajar cara buat matrix di laptop atau komputer anda. Ikut step bergambar di bawah untuk lebih mudah :-

1. Buat satu notepad di desktop PC anda, masukkan kod ni

@echo off
color 0a
:start
echo %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random% %random%
goto start 


Step satu..



2. Klik pada notepad tadi, File >> Save As... >> Masukkan nama "matrix.bat" (tanpa" ")

Step dua.. Pastikan ada .bat dibelakang nama file


3. Siap, buka file matrix.bat tadi dan tengok hasilnya ..



Sebenarnya kita boleh ubah macam-macam warna pada nombor matrix tersebut dan warna background .. cuma edit kod tadi bahagian " color 0a " ..
nombor 0 adalah kod warna background, huruf a adalah kod warna nombor matrix..
Kalau anda nak tukar warna adjust kod warna sendiri.. dan dibawah adalah command kod-kod warna




Bawah ni adalah hasil saya tukar-tukar warna nombor matrix, rasa seronok pulak.. haha !!




Macam-macam warna kita boleh buat kalau tahu caranya.. Hope enjoy !!
Terima kasih sudi melawat blog hackersmode ...


Cara Buat Matrix Sendiri di PC Cara Buat Matrix Sendiri di PC Reviewed by Unknown on 11:55 AM Rating: 5

No comments:

SPAM Comment NOT ALLOWED !!

Powered by Blogger.