Elakkan Pendrive dijangkiti VIRUS !!

Pendrive Safety Tips



Assalamualaikum....

Nampaknya tahun 2016 ni Admin banyak buat review Tips dan Trik ni.. Mungkin sebab tak berapa sibuk kot !! 
Kalau anda kerap lawat blog ni, dulu saya ada buat satu Software Virus Shortcut Remover 2.0 yang mana software ni mudah dan simple je bagi kita untuk buang Virus Shortcut dalam Komputer atau Pendrive kita yang terkena Virus Shortcut ni... Memang software ni ringan dan tak perlu Install.. hanya lebih kurang 80kb/0.08Mb  je... dan saya jamin berjaya delete Virus Shortcut !!


Singgah Juga:Atasi HandPhone selalu Hang/berat


Seperti yang kita tahu, pendrive ni memang satu keperluan yang memang sudah tidak asing lagi di mata masyarakat zaman sekarang.. Remaja sekolah, Pekerja awam, bahkan golongan yang sudah meningkat usia pun memiliki Pendrive masing-masing untuk kepentingan tertentu atau untuk menyimpan fail-fail penting..

Tapi .....
Selamatkah Pendrive kita daripada VIRUS ?? 
Virus, sekarang bukannya seperti Virus yang dulu ( hehehe..) Tak kira dimana-mana tempat ataupun jenis komputer yang digunakan, ia tetap rajin mencari mangsanya untuk menumpang ...
Virus yang paling banyak berumah adalah pada beberapa laman web.Virus ini suka berumah di tempat-tempat baharu. Jadi, bila kita surf internet dan buka laman web sesuka hati tanpa had  ia akan masuk dalam PC kita sebagai rumah yang baharu ... 

Pendrive adalah rumah paling sesuai sekali untuk Virus ni berumah tangga... Kenapa ??
Sebabnya ialah Virus ni mudah untuk beranak pinak sehingga ke Komputer lain bila kita connect pendrive yang dijngkiti virus ni.. Apabila Pendrive lain pula dimasukkan ke Komputer yang telah dijangkiti Virus, Maka berjangkit la dalam pendrive yang asalnya tiada Virus..

Dan... begitulah seterusnya cara Virus ni membiak dari Pendrive lain ke Pendrive lain..
Sama jugak la yang kita belajar subjek Sains di sekolah dulu, Virus ni suka mencari Perumah baharu untuk hidup...


Macam mana nak Jauhi Virus daripada terkena Pendrive kita ??


Singgah Juga:Elakkan Password FB anda Diketahui !!




Admin ada satu trik ni untuk elakkan Pendrive daripada dimasuki Virus, setakat ini tiada masalah lagi la dekat Pendrive Admin lepas guna trik ni...
Tak tahulah nanti bila korang buat trik ni, tak menjadi pulak !!
Hehe... Jangan marah Admin, admin cuma nak Share je... 



Ni Trik dia :-

1. Masukkan Pendrive ke PC anda.
2. Bila keluar " autoplay ", Terus Klik "PANGKAH".. Jangan klik yang lain.
3. Buka " My Computer " 
4. Pada belah kiri bawah sekali, Cari Nama pada pendrive anda dan klik pada Pendrive tersebut.
5. Selesai !!


TaK bErApA fAhAm ??

Jangan risau, Admin dah sediakan tutorial Bergambar.
Ikut Step bergambar di bawah :-










Jika trik manual ni tak berkesan.. Try la guna Software AntiVirus dari negara jiran kita ni, Indonesia.

Ringan dan sekejap je Download dengan Install smadav ni.. ( 1.5 Mb )


Download Smadav 10.5 - 2016 (1.5 Mb)



Terima kasih kerana sudi baca dan lawat blog ni..

Kalau suka, share lah dengan rakan-rakan..

Kalau ada masalah lain tentang komputer ataupun SmartPhone, boleh la tanya Admin di ruang komen.
InsyaAllah boleh tolong !!

Sekian...

Elakkan Pendrive dijangkiti VIRUS !! Elakkan Pendrive dijangkiti VIRUS !! Reviewed by Amin Azroi on 11:36 PM Rating: 5

1 comment:

  1. I have been using Kaspersky protection for a couple of years, and I'd recommend this product to everyone.

    ReplyDelete

SPAM Comment NOT ALLOWED !!

Powered by Blogger.