3 Cara Lajukan Komputer Anda !! (WAJIB)

ways speed up computer


Assalamualaikum

Kali ni saya nak bantu anda semua tentang masalah Komputer @ Laptop "Hang" atau "Lagging" yang sering kali berlaku dekat Laptop kita semua termasuklah admin.
Jadi lepas saya search kat google cara nak cepatkan processer PC kita ni, banyak la artikel-artikel yang admin jumpa.
Secara tidak langsungnya, saya tahu la sedikit sebanyak tentang punca masalah PC asyik nak meragam je, dan dapat la jugak ilmu tu.

Sebenarnya, punca PC @ laptop ni Hang datangnya dari masalah kita jugak...
Apa masalahnya ?? kalau kita perasan, kita sebenarnya banyak Install software yang hanya boleh melembapkan lagi proses PC kita ni.
Bukan tu je, software yang lama memang dah ter-Install dalam PC kita pun masih kita tak Uninstall seperti "Skype", "Yahoo Messenger", "Picasa", dan sebagainya...
Kalau kita tak nak guna software yang tak terpakai tu, buat apa simpan lagi.. ucapkan  Bye-Bye la kat software tu (Uninstall).

seperti yang kita tahu, setiap PC @ laptop mempunyai "Random Access Memory"(RAM), malah Smartphone kita pun ada RAM jugak.
Sebenarnya RAM inilah yang mengawal proses kerja kita sepanjang kita guna PC kita ni. Semakin besar kapasiti RAM ni, semakin laju dan mudah la bila kita nak jalankan sesuatu software
ni pada PC kita. Malah kalau kita main game yang memerlukan kepantasan lagilah sangat berguna RAM ni seperti Need For Speed, Pro Evolution Soccer, dll ...
Tapi bukan hanya bergantung pada RAM saja, Graphic Card juga penting untuk melancarkan lagi Permainan Video kita dan lebih nampak HD.



Singgah Juga : Cara Root Semua Jenis Smartphone Android



Kita juga boleh beli RAM ni di mana-mana kedai Komputer. Tapi bagi yang tak berkemampuan seperti saya ni, bolehla guna tips yang saya nak kongsikan ni dan saya pun masih gunakan tips ni.
Sebenarnya kalau RAM kita ni berkapasiti 1Gb je, memang tak patut... Sebabnya RAM 2Gb pun belum tentu kita puas hati.
Seeloknya, belilah RAM 4Gb, 8Gb, atau 16 Gb. Barulah ringan mata memandang bila nak main Laptop kita ni.

Tapi ingat, bukan RAM sahaja untuk lajukan PC ni, sebenarnya "Processer Type" dan "ROM" juga memainkan peranan penting untuk lajukan PC kita ni.
Cuma kali ni saya nak share 3 cara mudah untuk lajukan PC kita ni tanpa keluarkan duit satu sen pun dan dijamin 100% takkan rosak PC kita ni.




Cara Pertama :-

Guna software AVG PC TuneUp 



Cara Kedua :-

Guna hardisk untuk dijadikan RAM



Cara Ketiga :-

Guna Pendrive untuk dijadikan RAM sementara




BONUS : Atasi SmartPhone selalu HANG !!




Kalau nak guna ketiga-tiga cara ni pun saya syorkan jugak.
Kalau nak tanya atau tak faham apa-apa tentang Komputer atau masalah Phone, boleh bertanya di "ruang komen". InsyaAllah saya tolong setakat yang mampu je !!



Singgah Juga : Cara Buang Virus Shortcut di Komputer


Tapi sebenarnya lebih baik kita tukar RAM baru yang berkapasiti lebih besar daripada sebelum ni...
Tu barulah betul-betul puas hati, cuma kena keluarkan modal sikit la...
Harga di pasaran online dan di kedai-kedai komputer tidaklah terlalu mahal dan terlalu murah.. sedang-sedang je !!



3 Cara Lajukan Komputer Anda !! (WAJIB) 3 Cara Lajukan Komputer Anda !! (WAJIB) Reviewed by Unknown on 4:08 AM Rating: 5

No comments:

SPAM Comment NOT ALLOWED !!

Powered by Blogger.